Μαΐ 28

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ

Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας, που επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζει στην αρμονική συνύπαρξή τους στη λεκάνη της Στυμφαλίας.  Στόχος του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είναι η οικολογική ευαισθητοποίηση του κοινού και η διάσωση της γνώσης για την παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 οι μαθητές/τριες των Α΄, Β΄, Γ΄-Δ΄ του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο στα πλαίσια εκπαιδευτικού Προγράμματος για «Το Νερό» που υλοποιούν. Το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας βρίσκεται στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία. Εκεί απομάκρυνε ο Ηρακλής τις Στυμφαλίδες όρνιθες, σύμφωνα με τη μυθολογία. Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου βρήκαμε στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του.

Στη δεύτερη ενότητα είδαμε πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Για την καλύτερη κατανόηση της ιστορίας, της λαογραφίας, του περιβάλλοντος και της ζωής στη Στυμφαλία ανά τους αιώνες, το Μουσείο Περιβάλλοντος διαθέτει:

  • Εικαστικά σύνολα για τη χρήση των αντικειμένων
  • Πλούσιο εποπτικό υλικό εκπαιδευτικού χαρακτήρα
  • Μακέτες
  • Πρωτότυπες ψηφιακές αναπαραστάσεις
  • Ταινίες τεκμηρίωσης

Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος Στυμφαλίας είχαμε πρόσβαση σε ένα μοναδικό για τον ελληνικό χώρο έκθεμα: ανοιχτό ενυδρείο που αναπαριστά σε τομή τη λίμνη, με ζωντανά ψάρια και φυτά της περιοχής! Στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό διαδραστικό βίντεο. Οι μικροί επισκέπτες ανέβηκαν στη βάρκα και είδαν από κοντά φυτά και ψάρια του υγροβιότοπου, όπως φαίνονται στην τομή της λίμνης στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου Περιβάλλοντος. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να δουν πρωτότυπες μακέτες. Επιπλέον, οιψηφιακές αναπαραστάσεις του Μουσείου ζωντάνεψαν στα μάτια των παιδιών πώς οι άνθρωποι ζούσαν σε αρμονία με τη φύση, για χιλιάδες χρόνια, γύρω από τη Λίμνη Στυμφαλία. Στο Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας παρακολουθήσαμε  εκπαιδευτικό πρόγραμμα με παιχνίδια και δραστηριότητες και με τίτλο: «Παιχνίδια μυστικά, στης λίμνης τα νερά».